Головним управлінням Держземагентства у Хмельницькій області з метою належного виконання Закону України від 27.03.2014 р. №1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», розпорядження голови Хмельницької обласної державної адміністрації №311-2014-р від 08.08.2014 року «Про підвищення ефективності використання земель державної та комунальної власності, трудових ресурсів та забезпечення збільшення надходжень до місцевих бюджетів» та вимог п.288.1 ст. 288 Податкового кодексу України проведена інвентаризація договорів оренди, в яких орендна ставка не відповідає чинному законодавству України.

За результатами проведеної інвентаризації договорів оренди спеціалістами Головного управління були підготовлено та надіслано в період серпня -вересня поточного року листи-повідомлення щодо перегляду орендних ставок 323 користувачам земельних ділянок з проханням звернутися до Головного управління Держземагентства у Хмельницькій області для укладання додаткових угод щодо внесення змін до договорів оренди. Крім того, більш як 50 орендарям були надіслані рекомендовані повідомлення з аналогічним зверненням.

Станом на 01.10.2014 року до Головного управління надійшло 25 заяв від орендарів, які не заперечують щодо внесення змін до договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, але до теперішнього часу не усіма орендарями надіслані відповідні документи для укладання додаткових угод щодо внесення змін. Крім того, в результаті проведеної робити встановлено, що чимало орендарів не отримали листи повідомлення у зв’язку з відсутністю достовірної інформації їхнього місця розташування (проживання).

Головним управлінням з метою належного виконання було надіслано лист-доручення територіальним органам Держземагентства Хмельницької області щодо проведення робіт з внесення змін до договорів оренди, в яких розмір орендної ставки не відповідає вимогам чинного законодавства України. Станом на теперішній час територіальними органами Держземагентства Хмельницької області здійснюються відповідні заходи щодо приведення розмірів орендної ставки у відповідність до Податкового кодексу України.